De siste årene har gitt flere husholdninger rekordhøye strømregninger. Vi drar oss i håret og flere sliter med å klare å betale. Sånn burde det ikke være. I denne artikkelen får du flere tips til hvordan du selv kan ta kontrollen over strømregninga og senke den.

 

Er det dyre strømsparings tips?

Mange av tipsene er kostnadsfrie ting som du enkelt kan gjøre allerede i dag. Andre tips krever en stor eller liten investering fra deg for å spare penger i lengden. Noen av tipsene har du hørt før, og andre har du ikke tenkt på at påvirker energibruket i hjemmet ditt.

Strømsparing er ikke bare et grep for å spare penger, men tiltakene du gjør for å spare hjelper også miljøet. Uansett hvilken motivasjon som er sterkest for deg, er det ingen åpenbare store ulemper med strømsparing. Det er bare vinn-vinn. I denne artikkelen skal vi se på ulike strømsparings tips og også hvordan du kan se på de små justeringene du må gjøre på en positiv måte. Gjør strømsparing gøy og læringsrikt for deg selv eller din familie.

tromsparing-er-en-innvestering

Små kostnadsfrie strømsparings tips til hverdagen

1. Bytt strømleverandør

Her skal ikke telefonskrekken lenger være en unnskyldning for å bytte. Det kan være stor forskjell mellom hvilken strømleverandør du bruker. Det er flere digitale ordninger nå hvor du igjennom noen få klikk kan sammenligne å få tilbud fra flere leverandører samtidig. På denne måten kan du velge den avtalen som sparer deg mest penger og passer deg. Dette er et tips som virkelig er minimal innsats fra din side. Et tips for den lateste gjerrigknark eller sparings orienterte personen. Smart er det uansett å se nærmere på om hvem som kan gi deg det beste tilbudet.

Energy lecture screen

 

2. Vit hva som spiser strøm og energi i huset

Hva som spiser mest strøm i huset vil varierer litt fra hjem ti hjem. Kanskje er det tenåringen som knasker mest strøm eller hjemmekontoret. Uansett så er det ganske vanlig at oppvarming av boliger står for ca. 50-60% av strømforbruket. Etter oppvarming kommer varmtvann som tar omtrent 20% av strømforbruket. Etterfulgt kommer elektriske apparater og belysning som ligger på mellom 10-15% hver. Det er mye lettere å spare strøm om man vet hva som bruker mest. Da kan du lettere sette igjen tiltak for å redusere energibruken. For eksempel igjennom de følgende tipsene.

 

når-er-strommen-billigst

3. Når på dagen er det billigst med strøm?

Dette tipset er et strategisk og taktisk et, for deg som vil gjøre det lille ekstra, men kostnadsfrie tiltaket for strømsparing. Det er nemlig spesifikke tider på døgnet der strømmen er billigere enn andre tider. Det første tidspunktet verdt å nevne er mellom 22.00 – 06.00. Dette er en periode der de fleste sover og ikke tenker på å bruke lys og elektroniske apparater. Da er strømmen billigere. Igjen så er strømmen billigere i tidsrom der mange ikke er hjemme, men er opptatt med skole og jobb. Tenkt deg mellom 11-15. Igjen så er det kanskje ikke like lett for alle å stå opp på nattet eller komme hjem på dagen for å vaske tøy, men har du mulighet så er det lurt å lade bilen om natten og bruke disse tidsrommene om du kan.

 

hvordan-lufter-man-huset-riktig

4. Senk temperaturen i huset og rom du ikke bruker

For hver grad du senker temperaturen i huset ditt kan du spare opptil 5% av kostnadene. Dette er et lekende lett grep som hvem som helst kan få til. Det er ikke alle som er komfortable med kulde og ønsker at hjemmet skal være lunt og varmt døgnet rundt; men visste du at et kjøligere soverom for eksempel forbedre søvnen din? Forskere anbefaler en temperatur på mellom 15-20 grader der 16-18 er ideelt. Så om du kan sove bedre og spare penger er vel dette et tips å teste ut? I tillegg er det greit å ikke fyre for spøkelser i rom du ikke bruker konstant. Senk temperaturen i rom du ikke bruker eller oppholder deg i lenge, ingen får glede av den energien du bruker på dette.

 

smart-hus-temperatur-kontroll

5. Luft på riktig måte

Ikke gjør det så vanskelig som mulig for huset å varme seg opp igjen. Raske luftinger på 5-10 minutter igjennom dagen er bedre enn å ha dører og vinduer på gløtt dagen lang. Med korte intervaller med lufting får du inn ny luft og samtidig rekker ikke vegger og gulv å bli så kalde at ditt oppvarmings system bruker lang tid på å varmes opp igjen.

 

 

6. Skru av lys

Som nevnt i forrige tips er det på samme måte ikke nødvendig å ha lyset på i et rom du ikke oppholder deg i. Edderkoppene i taket trenger ikke lys for å komme seg rundt og spesielt viktig om du bruker lyspærer med høy watt kan du spare mye strøm på å skru av lysene i rom du ikke bruker. Dette som mange av de tidligere tipsene er gode vaner som du kan implementere i hverdagen. De ekstra sekundene det tar å trykke på lysbryteren eller justere termometeret er ikke sekunder du kommer til å savne. Vi lever i et samfunn der alt skal skje raskt og være lett tilgjengelig. Likevel taper du mer om du ikke stopper og lukter på blomstene – eller skrur av en lysbryter – enn om du ikke gjør det.

 

smarte-losninger-for-stromsparing

7. Gardiner og hvorfor de er viktig

Bestemors tunge blomstergardiner er ikke bare et stilistisk valg og en “statement”, men også en ekstra barriere mot kulden utenfra. Så når stormen bruser mot vinduene er gardinene der faktisk for å hjelpe å holde hjemmet ditt varmt. I tillegg kan ingen se inn vinduet ditt mens du drømmer søtt i senga di. Hvor du ved å ha senket temperaturen sover bedre enn noen gang (kanskje).

 

 

 

8. Eco-funksjonen på hvitevarer er ikke bare pene å se på

Skal du pusse opp eller bytte ut hvitevarene dine. Tørketromler og oppvaskmaskiner har som regel en funksjon som heter ECO. Denne funksjonen tar vanlig vis litt lengre enn standard programmene, men Eco funksjonen bruker mindre strøm og er ikke en funksjon burde undervurderes. Vi lever i et samfunn som er vant til at alt går fort og er lett tilgjengelig. Ofte bare med et klikk. Men, du har kanskje en ekstra 20-30 minutter du kan vente på den genseren? I tillegg er det viktig å fylle oppvask maskinen opp før du setter den på. Da unngår du unødvendig mange omganger. Kanskje kan du tørke klærne ute når solen er oppe?

 

hvorfor-bruke-eco-programmet

9. Dusj smart

Kortere dusjer vil spare deg penger. Dette er fordi oppvarming av vann, som tidligere nevnt, står for omtrent 20% av energiforbruket. Det å ta kaldere dusjer er også noe som derfor kan spare deg penger og strøm. Det kan også hjelpe deg med bedre blodsirkulasjon og mot muskel smerter.

 

reduser-tiden-i-dursjen-for-stromregningen

10. Ikke bruk vifter lenger enn du trenger og trekk ut stikkontakter

Etter middagen er ferdig tenker du kanskje ikke på at kjøkkenvifta står og går. Eller at badevifta durer i vei lenge etter du har dusja. Vifter som dette trekker ut varmen i hjemmet ditt og da må dine oppvarmingssystemer jobbe ekstra hardt for å holde det varmt. Ikke bare er elektriske apparater som står og blinker om natten irriterende. De tar også mye strøm, selv de som står i dvale-modus eller Standby. Så det å trekke dem ut er et viktig sparings tips.

 

skru-av-vifter-og-lys-om-kvelden

11. Ta heller på et ekstra plagg eller teppe

Det er ikke vanskelig å ta på seg en ekstra genser, ullsokker eller et varmt teppe om du senker temperaturen i huset noen grader. Ekstra koselig er det også. Legger du til et stearinlys i stua om kvelden, kan du i tillegg spare energien som ville gått til belysning. Ikke bare sparer dette deg for strømforbruk, men det skaper også en lun og koselig stemning.

Bestill befaring her eller ring oss gjerne på 915 86 904 for å finne ut om hva vi kan hjelpe deg med.

stromsparetips

Vedlikeholds tiltak for å spare strøm

Ved vedlikehold og lavkostnads tiltak kan du spare mye penger.

installer-nye-panelovner

12. Skift ut gamle panelovner

Mange eldre panelovner har ikke like sikre termometre og har heller ikke timer. Med en timer på panelovnen kan du sette opp hvilken tid på døgnet du vil ha på varme, senke den og øke den. Dette vil som tidligere nevnt være viktig om du kan justere den til tider på døgnet der du ikke er hjemme og når strømprisen er lavere. En litt dyrere innvestering er å bytte til varmepumpe som oppvarmings kilde. Dette kan du også spare mye penger på i lengden.

 

etterisolering-for-bedre-energibruk

13. Fiks dårlig isolasjon og etterisoler

Gjennomsnitts boligen i Norge er over 30år gamle. I løpet av dette tidsrommet har mye endret seg og isolering av hus har fått et standard løft. Ved hjelp av snekker som kan utføre vedlikeholds sjekk kan hjelpe å evaluere om isoleringen i huset ditt er bra eller dårlig. Er den dårlig er det ikke like lett å holde huset ditt varmt og heller ikke like lett å holde temperaturen komfortabel om sommeren.

 

nye-vinduer-for-bedre-energibruk

14. Fiks vinduer og dører som lekker

Om du kjenner trekk i huset selv med lukkede vinduer er det viktig å sjekke om vinduer og dørene i huset er tette. Så om du fyrer hardt, men fortsatt kjenner kulden snike seg inn, så er det samme som å fyre for kråkene med lekkende vinduer. Her kan en enkel løsning være å erstatte lister eller bruke tetningslister. Det kan også være lurt å installere vinduer som bedre holder på varmen. Dette kan en snekker hjelpe deg med å installere.

LEDpærer-for-stromsparing

15. Bytt ut lyspærer – færre watt og strømregninga datt

Dette høres kanskje veldig åpenbart ut. vi har alle hørt at mindre watt og LED-lys tar mindre strøm. Men det kjennes kanskje ut som et tiltak som koster unødvendig med penger da pærene er litt dyrere. Ta et rom av gangen, når pærene går ut, så investerer du i en pære som bruker mindre energi. I tillegg øker du brannsikkerheten i hjemmet ditt da disse pærene ikke blir varme. Du kan til og med finne LED-lys med sensor. Dette er ideelt for rom du ikke bruker konstant igjennom dagen. Så, når du ikke er i rommet skrus lyset automatisk av. Du trenger ikke trykke på bryteren. Når du trer inn i rommet kommer lyset på.

 

Større strømsparing investeringer

Tips under dette feltet er kanskje dyrere i øyeblikket, men vil spare deg strøm og penger i lengden. I forhold til de tidligere kostnadsfrie grepene så er disse tipsene for deg som kan og vil investere i strømsparing tiltak som i lengden og årene som kommer ønsker å spare stort på strømmen.  Flere av disse tipsene finnes det ulike støtteordninger til, da de er mer kostbare enn å skru av en lysbryter, men vil også ha en stor påvirkning på strømregningen. Under finner du fire linker til støtteordninger som du kan søke fra Enova. Vi kan hjelpe med utførelse av alle disse tiltakene:

Enova – energi lagringssystemer for boliger 

Enova – oppgradering av bygningskroppen

Enova – solenergi

Enova – Varmepumper og vannbaren varme

 

16. Sett opp smarthus løsninger

Mye av strømforbruket ditt kan måles og i tillegg programmeres via smarthus løsninger. Dette kan våre elektrikere hjelpe dere med slik at du kan spare strøm på optimalisering og styring av oppvarming, varmtvannsbereder, lys osv.

 

smarthus-innstalering-for-stromsparing-

17. Bli din egen strømleverandør med solcelleanlegg

Dette vil ha en stor effekt på strømregningen din.. Solcelle paneler vil produsere strøm som du kan bruke i huset ditt og i tillegg vil du kunne selge overskuddsproduksjon til strømleverandør. Hør med oss om beregning av installasjon, tilskudd og hvor lang tid det vil ta å tjene inn investeringen.

 

solcelle-for-stromsparing

18. Produser ditt eget varmtvann gratis via solfanger

Spar 20% av årsforbruket ved å installere solfanger som bruker solens energi til oppvarming av varmtvann istedenfor via strøm. Hør med oss om referanser på slike prosjekter og besparelser. Imens kan du spare strømutgifter ved å redusere temperaturen til 65 °C på varmtvannsberederen.

Smarthus-losninger-for-stromsparing